Auto kapot, wat nu?

Home  /   Auto kapot, wat nu?
Auto kapot, wat nu?

Dat is balen een auto die kapot is, hoe ga je dat afhandelen? En wil je nog een nieuwe auto? Als je een aanrijding hebt gehad en je auto stuk is dan kun je met sommige schade verder rijden. Maar stel de schade is te heftig en de reparatiekosten zijn heel duur dan kan het een goede optie zijn om je auto naar de sloperij te brengen. Wat doen ze daar dan met je auto en kost dat geld? Dat gaan we je uitleggen in deze blog.

Wanneer is je auto klaar voor de sloperij

Je kan je auto niet zomaar naar de sloperij brengen daarvoor moet je auto of total loss verklaard worden, of de reparatiekosten moeten hoger liggen dan de dagwaarde. Als je auto alleen schade heeft en de dagwaarde hoger ligt dan de reparatiekosten kun je de auto beter verkopen of laten maken. Een schadeauto verkoopt namelijk nog redelijk snel. Om je auto te verkopen aan de Sloperij moet je een verzoek indienen en je moet aangeven waarom je wilt dat de auto van je naam wordt afgeschreven. Als dat allemaal is goedgekeurd kan je auto opgehaald worden en kunnen ze de auto direct van je naam afschrijven, zodat je niets meer hoeft te betalen voor een auto.  

Wat gebeurd er in de sloperij

Wat gebeurd er met je auto als hij bij de sloperij staat? Als de auto is opgehaald door een erkend RDW sloperij dan gaan ze kijken wat het gewicht van de auto is en hoeveel oud ijzer de auto oplevert. Daarna gaan ze de auto demonteren, demonteren betekent dat ze de auto uit elkaar gaan halen. Als je een auto uit elkaar haalt dan komen er onderdelen tevoorschijn. Deze onderdelen worden bekeken en getest of ze nog goed zijn. Als deze zijn goedgekeurd dan worden de goede onderdelen naar een opslag gestuurd waar ze weer tweedehands worden verkocht. De andere onderdelen worden naar een recyclingbedrijf verzonden zodat ze daar de onderdelen kunnen recyclen. En de overblijfselen worden samen met overblijfselen van andere auto’s geperst tot een groot vierkant blok.

Kost dit geld

Nee zeker niet. Sterker nog je krijgt geld van de sloperij waar je de auto naar toe brengt. Dit kleine beetje geld noem je een vergoeding. Het is meestal tussen de 150 en 900 euro. Dit hang natuurlijk af van hoe zwaar de auto is en wat het oplevert.